|
Věřící maminky Diskusní fórum, povídání a rady (nejen) pro maminky, které vedou děti k víře v Boha
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Haky
|
Zaslal: 21. duben 2008 17:40 Předmět: čteme Matouše;-) |
|
|
Dnes jsem četla v Písmu příběh o tom, jak Ježíš (někdy těsně před velikonočními událostmi) seděl u Šimona Malomocného a přišla jedna žena, která mu na hlavu vylila lahvičku vzácného oleje.
Rozumíte tomu příběhu? Nevíte náhodou, proč to dělala? Byl to nějaký běžný zvyk nebo něco, co muselo nutně překvapit i Ježíše? A co mělo spíš symboliku...
Já, když si představím, že ke mně někdo zezadu přijde a polije mě olejem, tak  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
IlonaK2

Založen: 5.1.2007 Příspěvky: 3173 Děti: Verunka 04, Ondrášek 07
|
Zaslal: 21. duben 2008 19:14 Předmět: |
|
|
Hakynko, zrovna tento týden jsem o tom někde četla.... Mrknu ti večer.
Jinak on to komentoval nějak, že je to pomazání, ne? Nebo je to výklad? Že po smrti už ho nemohli naolejovat, protože vstal z mrtvých... Nechci kecat, mrknu.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Haky
|
Zaslal: 21. duben 2008 20:21 Předmět: |
|
|
| Jo jo, je tam, že Ježíš říká, že je to pomazání k pohřbu. Či tak nějak. Ale mě by zajímalo, co vedlo tu ženu k tomu to udělat. Víš, jestli to pro Izraelity mělo nějaký další význam. Resp., jestli to bylo nějak "běžné". |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
IlonaK2

|
Zaslal: 21. duben 2008 20:29 Předmět: |
|
|
Vím, že se pomazávali k pohřbu (viz ženy jdoucí po sobotě pomazat Ježíše do hrobu), vím, že se pomazávali králové (jestli to nemělo symbolizovat pomazání krále?). No, jdu mrknout do nějakého komentáře a jedné encyklopedie.
Akorát nevím, jestli je to obdoba příběhu z Lukáše 7 kapitoly, tam pomazala nohy. Ale asi ano, proběhlo to v domě muže jménem Šimon. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
IlonaK2

|
Zaslal: 21. duben 2008 20:34 Předmět: |
|
|
Dále se jako problematické z hlediska tradičního (můžeme též říci ortodoxního), patriarchálně zaměřeného judaismu jeví konstatování faktu, že Ježíš byl pomazán ženou. Akt pomazání je znám ze Starého zákona (např. 1 S 10,1) jako výraz potvrzení Boží náklonnosti a vyvolení Bohem pro úřad krále, který má vládnout lidu Izraele. Starozákonní pomazání narozdíl od onoho, zobrazeného v evangeliích, však provádí muž (Samuel). O čem tedy svědčí novozákonní zmínky o pomazání ženou?
Jednoznačnou a uspokojivou odpověď zřejmě nalézt nelze. Můžeme se však domnívat, že se v tomto případě jedná ze strany Ježíše o další příklad vědomého opomíjení či porušování tradičních židovských tabu ve snaze dosáhnout zmírnění ?společenských rozdílů" mezi muži a ženami. Vystupňujeme-li tuto tezi do krajnosti, mohli bychom tvrdit, že tyto podmínky splňuje pouze akt pomazání zobrazený v Markově a Matoušově evangeliu, při němž je olejem pomazána Ježíšova hlava (tak jako ve starozákonní knize 1. Samuelově). Zatímco pomazání nohou lze vyložit například jako pouhé vyjádření pokory nebo v případě Marie jako symbol díků za vzkříšení jejího bratra.
Zdroj http://didactylos.bloguje.cz/520958-jezis-a-zeny.php |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
IlonaK2

|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Haky
|
Zaslal: 22. duben 2008 10:55 Předmět: |
|
|
Ilonko, seš moc hodná! Díky!
To je teda hodně zajímavá myšlenka s tou ženou - taková emancipační. No to si budu muset promyslet!  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
IlonaK2

|
Zaslal: 22. duben 2008 11:00 Předmět: |
|
|
| Já to jen prolétla. Za to se mi moc líbilo zamyšlení na dnešní ráno. Zkusím to najít na netu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
IlonaK2

|
Zaslal: 14. červen 2008 22:13 Předmět: |
|
|
OTČE NÁŠ
Nemáte nějaké zajímavé myšlenky? Budu toto téma učit v C. Pomůžou mi odkazy na netu, úryvky textu apod. Prosím a děkuji. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
aprilka

|
Zaslal: 15. červen 2008 15:02 Předmět: |
|
|
Ili, co to je "C" ? Bude to pro děti, nebo pro dospělé? Pro dospělé něco mám, ale na druhém PC, teď píšu v posteli na noťasu, večer Ti to pošlu, ju? _________________ Milý Bože, je to pravda, že se táta nedostane do nebe, když bude doma mluvit jako na fotbale?
Anička
(z knížky Děti píší Bohu) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
oddTom

Založen: 4.1.2007 Příspěvky: 5773 Děti: Matýsek 2004, Igík 2006, Líza 2008
|
Zaslal: 15. červen 2008 17:15 Předmět: |
|
|
| aprilka napsal(a): | | teď píšu v posteli na noťasu |
Tě ta bublanina (příprava nebo konzumace?) nějak zmohla... (Nebo ještě marodíte? ) _________________ blembaly |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
IlonaK2

|
Zaslal: 15. červen 2008 20:14 Předmět: |
|
|
Promiň. C je třída starších školáků ZŠ. 6. - 9. třída
Děkuju předem |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
aprilka

|
Zaslal: 15. červen 2008 20:35 Předmět: |
|
|
Tome, , bublanina je v tom nevinně, B je správně . _________________ Milý Bože, je to pravda, že se táta nedostane do nebe, když bude doma mluvit jako na fotbale?
Anička
(z knížky Děti píší Bohu) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
aprilka

|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
aprilka

|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
IlonaK2

|
Zaslal: 16. červen 2008 6:16 Předmět: |
|
|
Aprilko, děkuji, už na to koukám. Divadlo jsem si stáhla. Odněkud to znám, ale použitelné to je.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
IlonaK2

|
Zaslal: 16. červen 2008 22:34 Předmět: |
|
|
Aprilko, děkuju moc za odkazy. Kopíruju si to do wordu a upravuju a pak udělám výcuc.
Jen dnes jsem se dozvěděla, že budu mít v sobotu jiné téma a netuším, co budu říkat... křest.... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dračí mamka
Založen: 11.4.2010 Příspěvky: 44 Děti: Kris 99, Radoš 01, Mates 06, Vojta 08
|
Zaslal: 4. červen 2010 10:45 Předmět: Re: čteme Matouše;-) |
|
|
| Haky napsal(a): | Dnes jsem četla v Písmu příběh o tom, jak Ježíš (někdy těsně před velikonočními událostmi) seděl u Šimona Malomocného a přišla jedna žena, která mu na hlavu vylila lahvičku vzácného oleje.
Rozumíte tomu příběhu? Nevíte náhodou, proč to dělala? Byl to nějaký běžný zvyk nebo něco, co muselo nutně překvapit i Ježíše? A co mělo spíš symboliku...
Já, když si představím, že ke mně někdo zezadu přijde a polije mě olejem, tak  |
já si myslím, že to Ježíš myslel jako, že mu dala poslední pomazání. Bylo to přece dva dny před Velikonocemi. Dnes jsem si listovala v Bibli a četla tuto pasáž. Na mě to působilo hodně silně, že to udělala žena...nevím, jestli to udělala proto, že věřila, že Ježíš je Spasitel a pznala, že se blíží jeho oběť nebo byla ovlivněna Duchem svatým?...to nevím _________________ Jako laň dychtí po bystré vodě, tak dychtí duše má po tobě, Bože! (Ž 42,2) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|