Obsah fóra Věřící maminky Věřící maminky
Diskusní fórum, povídání a rady (nejen) pro maminky, které vedou děti k víře v Boha

NápovědaNápověda   Seznam uživatelůSeznam uživatelů  RegistraceRegistrace 
 Diskuse na RodiněRodina.cz   Deníky na RodiněDeníky (Rodina)   Biblenet.czBiblenet.cz   Bible on-line (Dům Bible)Bible on-line   Předpověď počasíPočasí 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

čteme Matouše;-)

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Věřící maminky -> Čtení Bible
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Haky

PříspěvekZaslal: 21. duben 2008 17:40    Předmět: čteme Matouše;-) Citovat

Dnes jsem četla v Písmu příběh o tom, jak Ježíš (někdy těsně před velikonočními událostmi) seděl u Šimona Malomocného a přišla jedna žena, která mu na hlavu vylila lahvičku vzácného oleje.
Rozumíte tomu příběhu? Nevíte náhodou, proč to dělala? Byl to nějaký běžný zvyk nebo něco, co muselo nutně překvapit i Ježíše? A co mělo spíš symboliku...
Já, když si představím, že ke mně někdo zezadu přijde a polije mě olejem, tak violent3
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
IlonaK2

Děti: Verunka 04, Ondrášek 07

PříspěvekZaslal: 21. duben 2008 19:14    Předmět: Citovat

Hakynko, zrovna tento týden jsem o tom někde četla.... Mrknu ti večer.

Jinak on to komentoval nějak, že je to pomazání, ne? Nebo je to výklad? Že po smrti už ho nemohli naolejovat, protože vstal z mrtvých... Nechci kecat, mrknu. Smile
Haky

PříspěvekZaslal: 21. duben 2008 20:21    Předmět: Citovat

Jo jo, je tam, že Ježíš říká, že je to pomazání k pohřbu. Či tak nějak. Ale mě by zajímalo, co vedlo tu ženu k tomu to udělat. Víš, jestli to pro Izraelity mělo nějaký další význam. Resp., jestli to bylo nějak "běžné".
IlonaK2

PříspěvekZaslal: 21. duben 2008 20:29    Předmět: Citovat

Vím, že se pomazávali k pohřbu (viz ženy jdoucí po sobotě pomazat Ježíše do hrobu), vím, že se pomazávali králové (jestli to nemělo symbolizovat pomazání krále?). No, jdu mrknout do nějakého komentáře a jedné encyklopedie.

Akorát nevím, jestli je to obdoba příběhu z Lukáše 7 kapitoly, tam pomazala nohy. Ale asi ano, proběhlo to v domě muže jménem Šimon.
IlonaK2

PříspěvekZaslal: 21. duben 2008 20:34    Předmět: Citovat

Dále se jako problematické z hlediska tradičního (můžeme též říci ortodoxního), patriarchálně zaměřeného judaismu jeví konstatování faktu, že Ježíš byl pomazán ženou. Akt pomazání je znám ze Starého zákona (např. 1 S 10,1) jako výraz potvrzení Boží náklonnosti a vyvolení Bohem pro úřad krále, který má vládnout lidu Izraele. Starozákonní pomazání narozdíl od onoho, zobrazeného v evangeliích, však provádí muž (Samuel). O čem tedy svědčí novozákonní zmínky o pomazání ženou?

Jednoznačnou a uspokojivou odpověď zřejmě nalézt nelze. Můžeme se však domnívat, že se v tomto případě jedná ze strany Ježíše o další příklad vědomého opomíjení či porušování tradičních židovských tabu ve snaze dosáhnout zmírnění ?společenských rozdílů" mezi muži a ženami. Vystupňujeme-li tuto tezi do krajnosti, mohli bychom tvrdit, že tyto podmínky splňuje pouze akt pomazání zobrazený v Markově a Matoušově evangeliu, při němž je olejem pomazána Ježíšova hlava (tak jako ve starozákonní knize 1. Samuelově). Zatímco pomazání nohou lze vyložit například jako pouhé vyjádření pokory nebo v případě Marie jako symbol díků za vzkříšení jejího bratra.

Zdroj http://didactylos.bloguje.cz/520958-jezis-a-zeny.php
IlonaK2

PříspěvekZaslal: 21. duben 2008 20:41    Předmět: Citovat

Jdu ještě pročíst toto:
http://www.getsemany.cz/node/157
Haky

PříspěvekZaslal: 22. duben 2008 10:55    Předmět: Citovat

Ilonko, seš moc hodná! Díky! kiss Wink
To je teda hodně zajímavá myšlenka s tou ženou - taková emancipační. No to si budu muset promyslet! Laughing
IlonaK2

PříspěvekZaslal: 22. duben 2008 11:00    Předmět: Citovat

Já to jen prolétla. Za to se mi moc líbilo zamyšlení na dnešní ráno. Zkusím to najít na netu.
IlonaK2

PříspěvekZaslal: 14. červen 2008 22:13    Předmět: Citovat

OTČE NÁŠ

Nemáte nějaké zajímavé myšlenky? Budu toto téma učit v C. Pomůžou mi odkazy na netu, úryvky textu apod. Prosím a děkuji.
aprilka

Děti: 1 dítko

PříspěvekZaslal: 15. červen 2008 15:02    Předmět: Citovat

Ili, co to je "C" ? Bude to pro děti, nebo pro dospělé? Pro dospělé něco mám, ale na druhém PC, teď píšu v posteli na noťasu, večer Ti to pošlu, ju?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail: aprilkam (zavináč) centrum (tečka) cz
oddTom

Děti: Matýsek 2004, Igík 2006, Líza 2008

PříspěvekZaslal: 15. červen 2008 17:15    Předmět: Citovat

aprilka napsal(a):
teď píšu v posteli na noťasu

Tě ta bublanina (příprava nebo konzumace?) nějak zmohla... Laughing Wink (Nebo ještě marodíte? Smile )
IlonaK2

PříspěvekZaslal: 15. červen 2008 20:14    Předmět: Citovat

Promiň. C je třída starších školáků ZŠ. 6. - 9. třída
Děkuju předem
aprilka

PříspěvekZaslal: 15. červen 2008 20:35    Předmět: Citovat

Tome, Very Happy , bublanina je v tom nevinně, B je správně Sad .
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail: aprilkam (zavináč) centrum (tečka) cz
aprilka

PříspěvekZaslal: 15. červen 2008 20:41    Předmět: Citovat

Ili, tak mrkni, třeba z toho něco můžeš použít:
http://musculus.cz/buh/otce_nas.php
http://www.chlapi.cz/archiv/otcenas/default.html
http://www.postoloprty.farnost.cz/Oratio_dominica/1bOratioDominica_nanebesich.htm
http://www.volny.cz/kocna/sbor/kazani2.htm

Ještě máme jeden rozhovor - modlitbu, mluví tam člověk a Bůh, to by možná por děcka mohlo být dobré, manžel mi to hledá, tak vložím dodatečně.
aprilka

PříspěvekZaslal: 15. červen 2008 21:09    Předmět: Citovat

Ili, tak nenašla jsem úplně přesně to, co jsem hledala, je to na netu ve více verzích, tak si něco vyberte:
http://granosalis.cz/ebooks/jaksemodlit.htm
(je to až v dolní části stránky, pod názvem Nepřerušuj mě, modlím se)

http://www.dorostovaunie.cz/download/divadelnihry/OtceNas.doc
IlonaK2

PříspěvekZaslal: 16. červen 2008 6:16    Předmět: Citovat

Aprilko, děkuji, už na to koukám. Divadlo jsem si stáhla. Odněkud to znám, ale použitelné to je. Smile
IlonaK2

PříspěvekZaslal: 16. červen 2008 22:34    Předmět: Citovat

Aprilko, děkuju moc za odkazy. Kopíruju si to do wordu a upravuju a pak udělám výcuc.

Jen dnes jsem se dozvěděla, že budu mít v sobotu jiné téma a netuším, co budu říkat... křest....
Dračí mamka

Děti: Kris 99, Radoš 01, Mates 06, Vojta 08

PříspěvekZaslal: 4. červen 2010 10:45    Předmět: Re: čteme Matouše;-) Citovat

Haky napsal(a):
Dnes jsem četla v Písmu příběh o tom, jak Ježíš (někdy těsně před velikonočními událostmi) seděl u Šimona Malomocného a přišla jedna žena, která mu na hlavu vylila lahvičku vzácného oleje.
Rozumíte tomu příběhu? Nevíte náhodou, proč to dělala? Byl to nějaký běžný zvyk nebo něco, co muselo nutně překvapit i Ježíše? A co mělo spíš symboliku...
Já, když si představím, že ke mně někdo zezadu přijde a polije mě olejem, tak violent3

já si myslím, že to Ježíš myslel jako, že mu dala poslední pomazání. Bylo to přece dva dny před Velikonocemi. Dnes jsem si listovala v Bibli a četla tuto pasáž. Na mě to působilo hodně silně, že to udělala žena...nevím, jestli to udělala proto, že věřila, že Ježíš je Spasitel a pznala, že se blíží jeho oběť nebo byla ovlivněna Duchem svatým?...to nevím
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Věřící maminky -> Čtení Bible Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Strana 1 z 1

Přejdi na: